Propao tender za Grke i Izraelce

Bez autora
Dec 27 2010

Savjet Vlade Crne Gore za izgradnju autoputeva nije danas produžio rok izraelsko-grčkoj kompaniji "Aktor šikun binui" radi pribavljanja dodatnih garancija za gradnju autoputa od Bara do granice sa Srbijom. Zato je Savjet na današnjoj sjednici odlučio da se odmah krene u pregovore sa kineskim kompanijama koje su ranije izrazile interesovanje za gradnju prvog crnogorskog autoputa. Kinezima će "vrlo brzo" biti dostavljeni svi podaci iz ranijeg tendera da bi oni što prije dostavili punudu o gradnji autoputa, nakon čega bi počeli pregovori. Pregovori sa Kineziima ne bi trebalo dugo da traju, a ako bi sporazum bio postignut onda bi između Crne Gore i Kine bio potpisan međudržavni ugovor o izgradnji autoputa. Ako ni sa Kinezima ne bi bio dogovoren "posao vijeka" tada bi morao da se raspiše novi tender, a u međuvremenu bi se crnogorska vlada obratila Evropskom investicionom fondu za zapadni Balkan, radi tehničke pomoći za izradu novog tendera.

Propao tender za Grke i IzraelceSavjet Vlade Crne Gore za izgradnju autoputeva nije danas produžio rok izraelsko-grčkoj kompaniji "Aktor šikun binui" radi pribavljanja dodatnih garancija za gradnju autoputa od Bara do granice sa Srbijom.

Zato je Savjet na današnjoj sjednici odlučio da se odmah krene u pregovore sa kineskim kompanijama koje su ranije izrazile interesovanje za gradnju prvog crnogorskog autoputa, rekao je novinarima ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar.

On je rekao da će Kinezima "vrlo brzo" biti dostavljeni svi podaci iz ranijeg tendera da bi oni što prije dostavili punudu o gradnji autoputa, nakon čega bi počeli pregovori.

Prema riječima Lompara, pregovori sa Kineziima ne bi trebalo dugo da traju,a ako bi sporazum bio postignut onda bi između Crne Gore i Kine bio potpisan međudržavni ugovor o izgradnji autoputa.

Kako je Lompar kazao, ako ni sa Kinezima ne bi bio dogovoren "posao vijeka" tada bi morao da se raspiše novi tender, a u međuvremenu bi se crnogorska vlada obratila Evropskom investicionom fondu za zapadni Balkan, radi tehničke pomoći za izradu novog tendera.

Lompar je kazao da do sada nije bilo nijedne greške ni u tenderu, ni u samom postupku, ali da nije jak optimista ni u pogledu uspjeha "kineske varijante" za gradnju autoputa.

Crnogorska vlada je ranije već jednom produžila rok Izraelcima i Grcima da bi pribavili bankarske garancije za gradnju autoputa. Isto je učinila i prvobitno izabranom hrvatskom konzorcijumu, predvođenim splitskim Konstrukturom, ali je i taj pokušaj bio bezuspješan.

Autoput od Bara do granice sa Srbijom biće dug 170 kilometara, a cijena gradnje bi, prema dosadašnjim računicama, iznosila 2,7 milijardi eura. Planirano je da se prvo gradi dionica puta od Podgorice do Kolašina.

Izgradnju autoputa podržavaju Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. Vlada Crne Gore je u pregovorima sa Evropskom investicionom bankom oko uslova za izgradnju prve dionice puta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik